Menu

Doorreis Japan: Eiland Honshu

Naar Japan; van West naar Oost.

Het laatste deel van mijn reis door Japan is aangebroken. De laatste paar dagen brengen we door op het eiland Honshu. Dat is het grootste van de 4 hoofdeilanden en heeft de bekendste steden van Japan in zich liggen. Namelijk Hiroshima, Kyoto en Tokyo, maar aankomen doen we in Kurashiki, waar de bus ons afzet aan het hotel vlak bij het station.

Honshu

Kurashiki

Eerlijk toegegeven, veel tijd in Kurashiki heb ik niet doorgebracht. De excursiepakketten die de reisorganisatie aanboden, leken mij veel interessanter. Kurashiki heeft wel wat te bieden hoor, zoals een aantal musea over kunst en speelgoed. De musea zijn allemaal gelegen in het centrum van Kurashiki rond het kanaal dat door de stad loopt. Je kan ook pendelen naar Okayama voor de tuin Koraku-en. Die wordt beschouwd als een van de drie mooiste landschapstuinen in Japan. Maar starten doen we bij geen van bovenstaande.

Kibi-vlakte

Honshu verkennen doen we deze keer met de fiets. De Kibi-vlakte is een stuk platteland en dat mag je echt letterlijk nemen. Er valt op de route geen berg te bespeuren. Je bent wel ingesloten door bergen, maar daar moet je gelukkig niet over. De Kibi-vlakte ligt in het stadje Soja. Daar kan je een fiets huren en dan de route volgen die duidelijk aangegeven wordt met bordjes. Onderweg passeer je heel wat bezienswaardigheden en kan je ook een klapje doen met de lokale bevolking, als je wat Japans spreekt.

kibi vlakte 1

Het huisje op bovenstaande foto heeft geen speciale naam. Ik vond het er gewoon koddig uitzien.

Kibi vlakte 3

De eerste echte stop (fotopauzes onderweg niet meegerekend) is de Bitchu Kokubunji. Dat is een tempel met op zijn grond een vijfdelige pagode. De toegang is gratis, dus een kijkje nemen van dichterbij is zeker de moeite. Het einde van de fietsroute is de Kibitsu Shrine. Toen wij er langs fietsten hingen er onderstaande vissen.

Kibi vlakte 2

De vissen hangen er ter gelegenheid van Jongensdag of Tango no sekku (Irisfestival). Ondertussen is de naam veranderd naar Kinderdag om de meisjes niet te discrimineren. Er worden dan Koi no bori opgehangen om te laten zien dat de familie jongens heeft. Ondanks dat het nu Kinderdag noemt, zijn de meisjes nog niet echt aanwezig…

Okayama

Aangezien de fietstocht op de Kibi-vlakte teneinde is gekomen, maar de dag ver van rond is, ga ik, met nog een aantal medereizigers, met de trein naar Okayama. Want in Okayama ligt de Koraku-en. Een van de 3 mooiste tuinen van Japan. Vlak naast de tuin staat er ook een kasteel dat je kan bezoeken. Indien je beide wilt bezoeken, koop je best een combiticket zodat je ongeveer 150 yen uitspaart. Aangezien de pracht en praal van de Japanse kastelen aan de buitenkant te bewonderen valt, heb ik het kasteel links laten liggen en me vergaapt aan de tuin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De tuin heeft een groot arsenaal aan watervallen en mooie eilandjes. De bloemen, struiken en bomen komen mooi tot hun recht. De tuin vormt dan ook een prachtig decor voor trouwfoto’s. Bij goed weer vind je hier veel koppels, al dan niet in Japanse trouwkledij.

Miya-Jima

Dit is dag twee van Kurashiki. We nemen de bus, stappen de ferry op en bezoeken het eiland Miya-Jima. Oorspronkelijk was het plan om zowel Miya-Jima als Hiroshima te bezoeken, maar aangezien ik mijn dosis oorlogsgevoelens heb beleefd in Nagasaki, een tweede dosis niet zou aankunnen op een vakantie en omdat Miya-Jima een heel mooi eiland is, ben ik maar tot de laatste ferry op Miya-Jima gebleven.

Miya jima 1

Miya-Jima staat vooral bekend om de meest gefotografeerde torie poort ter wereld (zie hieronder). Ik beken, ik heb er ook een aantal getrokken. Maar het eiland heeft zo veel meer te bieden dan de onderstaande torie poort. Dat bewijst bovenstaande foto. Er zijn op het eiland wel geteld twee dorpjes en een stuk kampeergrond. De rest is allemaal ongerept natuurgebied. Het eiland is perfect om even het stadsleven te ontvluchten en hier een dag of 2 door te brengen indien je toe bent aan wat rust, natuur en dieren.Miya jima 2

Op Miya-Jima lopen de herten vrij rond. Ze komen zelf naar je toe, omdat ze al de gewoonte hebben om gevoederd te worden. Als je het eiland zelf volledig te voet verkent, vergroot je je kans om met aapjes in contact te komen. Er zijn zoals overal in Japan, ook weer hier tempels enzovoort. Die heb ik er allemaal links laten liggen omdat ik even weg wou zijn van de wereld en wou genieten van de natuur.

Als je Miya-Jima wilt afsluiten in rust, dan wijk je, zoals altijd, het best uit het toeristische gedeelte en bezoek je daar lokale cafeetjes. Eentje dat me, van België uit, aangeraden werd is café De Lente. Het café heeft een Nederlandse naam, maar wordt wel uitgebaat door een Japanner die een aardig woordje Engels praat. Het is hier uiterst rustig en je hebt nog een mooi uitzicht op de baai ook.

Om de dag af te sluiten, moest ik op eigen houtje in Hiroshima zien te geraken om samen met de groep iets te gaan eten. Aangezien het vervoer super in elkaar zit, geraakte ik er dan ook zonder problemen. En ik kon ik mijn buik vullen bij het onderstaande eetkraampje.

Kurashiki 1

Het is even zoeken waar de restaurantjes zich bevinden. Je vindt ze terug in de winkeldistricten van de Japanse grootsteden. Op een verdieping vind je er ongeveer een tiental waar plaats is voor zo’n 15 personen. Op de pannenkoeken worden groenten, vis, vlees, kruiden, sausen gegoten en nog een pannenkoek. De naam van het gerecht ontgaat me, maar een ding kan ik je verzekeren: het is nog goedkoop ook en je slaat makkelijk een babbel met de Japanse bevolking.

Himeji

Na het verkennen van alle attracties rondom Kurashiki is het tijd om door te reizen naar Kioto. Alvorens ik daar naartoe ga, maak ik nog een tussenstop in Himeji. Daar staat het Shirasagi-jo, beter bekend als het Witte Reigerkasteel. Het kasteel is sinds 2015 weer toegankelijk voor het publiek na jarenlange restauratie. Dus wees gewaarschuwd, het is er over de koppen lopen. Gelukkig is de gemiddelde Belg groter dan de gemiddelde Japanner en heb je niet al te veel moeite voor het te aanschouwen, maar het is uren lang aanschuiven om binnen te geraken en tot aan de top klimmen gebeurt nog trager dan een slak.

Himeji 1

Naast het kasteel ligt uiteraard ook een tuin die zeker de moeite is om te gaan bekijken. Zeker voor wie de drukte van het kasteel even te veel wordt, is de tuin een aanrader. De meeste mensen (zelfs de Japanners) laten de tuin links liggen, wat zonde is. Je kan hier in de weekends een kopje echte Japanse thee drinken.Himeji 2

Er blijven nog twee steden op ons lijstje, en wat voor steden. De voorlaatste is Kioto. Dus de bus op en gas geven naar Kyoto!

Kioto

Als ik aankom met de bus, na het bezoek van het Reigerskasteel is het al goed donker in Kioto. Na het uitpakken van de bagage en het verkennen van de hotelkamer zet ik nog een stapje in de wereld met mijn medereizigers. De eerste halte is het Kioto station. De trap is bekleed met ontelbare ledlampjes die gedurende de hele nacht branden en verschillende seizoenen en taferelen weergeven. Ze verwelkomen ook de reizigers of bezoekers.

Kyoto 1

Kyoto Station is zo veel meer dan een gewoon treinstation. Er zijn vijf verdiepingen onder de grond, om alle metro’s, treinen en shinkansens de mogelijkheid te geven om Kioto te bezoeken. Boven de grond bevinden zich tien verdiepingen vol met winkels en restaurants. De lekkerste vind je op het tiende. Daar kan je Wagyu eten, het bekende rundvlees waarbij de dieren gemasseerd worden. Er bestaan verschillende gradaties van kwaliteit, dus welke ik heb verorberd weet ik niet. Maar het was verschrikkelijk lekker! (Ik had vijf stukjes van het vlees en moest daarvoor 30 euro betalen. Zo heb je ook een idee wat het kost.)Kyoto 2

Als je een regenachtige dag hebt in Kioto, bezoek dan zeker het mangamuseum. Daar kan je gedurende de hele dag manga’s lezen (er zijn ook Engelstalige manga’s), je leert over de geschiedenis van de manga, de zwarte markt en ook welke landen er allemaal ‘manga’ verkopen en invoeren. Uiteraard kan je je hier ook te weten komen hoe je er uit zou zien als mangafiguur!  Een ticket kost zo’n 400 yen.

Kyoto heeft een schat aan tempels om te bezoeken. De twee bekendste zijn Kinkaku-ji (het gouden paviljoen) en Kiyomizu dera (De helderwatertempel).

Kinkaku-ji is recent ook nog gerestoreerd en de Japanners zijn niet blij met het resultaat. Naar hun standpunt is het nu te opvallend en te schitterend. Wat ik wel kan begrijpen; als de zon mooi aan de hemel staat, is de tempel verblindend. Moest ooit al het goud op geraken, we kunnen hier alvast nog wat komen halen.

Kyoto 3

De tweede tempel, Kiyomizu-dera, is een tempel die architecturaal heel mooi ontworpen is. De tempel staat namelijk op een gigantische houten constructie. De weg ernaar toe is redelijk stijl (gelukkig zijn er trappen). Daardoor start je bovenaan de houten constructie en daal je langzaam af via de tuin en krijg je ook een prachtig zicht van onder uit.

Kyoto 5 Kyoto 4

Om aan de watertempel te geraken is er een toeristische wandeling voorzien. Daarbij wandel je via een aantal ‘rustige’ paadjes, voorbij andere tempels en winkelstraatjes. Zie hierboven een foto van zo’n winkelstraat. Het stuk langs het kanaal is zeker de moeite in de lente. Er is een groot aantal aan kleine caféetjes om gezellig een namiddag of avond door te brengen.

 

Tokio

Je komt in Tokio aan en wat doe je daar dan als eerste als je een grote Pokémonfan bent? Uiteraard, het Pokémon Center in Tokio verkennen!

Welkom!

Tokyo 1

Binnen staan er standbeelden van Pokémon. Ze worden regelmatig vervangen, dus er is altijd wel iets nieuws te fotograferen. Er zijn veel goodies, games en merchandise van Pokémon. Je bent er wel even zoet mee en een hele hoop yens lichter!

Tokyo 2 Tokyo 3

Na het Pokémon Center was het zonder treuzelen naar Akihabara. De anime/electronicawijk bij uitstek. Je vindt er ook de maid café’s.

Tokyo 4

In Akihabara kan je dagen rondlopen en nog steeds een nieuwe winkel tegenkomen, maar meestal loop je verloren in de vele verdiepingen en blijf je staren naar al dat animelekkers dat er ligt op de toog of voor je staat.

Tokyo 5

De maid café’s zijn talrijk aanwezig in Akihabara. Elk café heeft zijn eigen thema: je hebt katten, verpleegsters, ninja’s polities, piraten enzovoort. Er zijn meerdere café’s van dezelfde keten en de dames staan dan ook geregeld in een ander café. Het café op onderstaande foto had het thema katten. Je moest er kattengeluiden nabootsen en met je handen pootjes maken om zo eten te bestellen.

Een kleine ka(n)ttekening. Je moet voor zo’n maid café wel 500 yen inkom betalen en je kan er maximum een uur verblijven. Voor 2500 yen krijg je onderstaand ijsje, cola en mag je met een van de dames op de foto. Met allemaal gaat jammer genoeg niet (ik heb het zelf gevraagd :p ).

Tokyo 6

Hieronder zie je animereclame voor een nieuwe ecchi anime. Done right! ( Highschool Dxd Born, 3de seizoen )

Tokyo 7

Wil je Tokio eens vanuit de lucht zien, dan is het stadhuis van Tokyo ideaal. Je kan er gratis naar boven, terwijl je voor Tokyo Tower wel moet betalen. Bij helder weer zie je Mount Fuji. Met de metro ben je er direct en geniet je van het prachtige uitzicht over de stad. Er zijn nog een aantal architecturale gebouwen in de buurt van het gemeentehuis. In een van de kantoorgebouwen staat ook een gigantische klok die werkt op water (Shinjuku NS building).

Tokyo 11

Onderweg naar het gemeentehuis ( of op je terugweg ) kan je even afstappen in Shinjuku. Dit station zelf is niet zo bekend, maar het kruispunt dat er mee verbonden is, is dat wel. Denk maar aan the fast and the furious Tokyo drift of eender welke andere film dat zich in Tokyo afspeelt. Het standbeeld van Hachiko, de hond die op zijn baasje bleef wachten in het station, staat ook aan dit kruispunt.

Tokyo 8

De laatste avond brengen we door onder de Japanners. We wonen een baseballmatch bij. Ik kan je dat zeker aanraden. Koop het goedkoopste ticket! Dat bedraagt ongeveer een 25 euro, maar in ruil daarvoor krijg je wel de Japanse sfeer in de tribune, de muziek, het dansen en het zingen er gratis bij. Het is een van de weinige plaatsen waar Japanners uit hun dak gaan zonder dat ze op café zitten en dat is het geld zeker waard.Tokyo 9

De volgende dag is mijn reis door Japan helaas gedaan. Ik heb enorm veel gezien, maar ook niet gezien. Alles ten noorden van Tokio (en dat is half Honshu en heel Hokkaido) heb ik niet gezien en valt dus ook voor mij nog te ontdekken. Ik kijk met heel veel plezier terug op de mooie, leerrijke reis. De Japanners stralen een gevoel van rust en veiligheid uit. Ik heb me op geen enkel moment zorgen gemaakt over mijn bagage noch over mijn waardevolle spullen. Toegegeven, in Tokio voelde ik me een beetje onveilig. Er waren gewoon te veel niet-Japanners om het gevoel vast te houden.

Ik keer zeker terug naar Japan, al dan niet voor een rondreis of een taalvakantie. Maar een ding staat vast, als ik terug ga, organiseer ik het zelf. Het land leent zich uitstekend om alleen te verkennen.

Karel Van Der Jeugt

Karel is een animeliefhebber. Hij schrijft dan ook de animereviews voor Nippon Zasshi.Meer doet hij dan ook niet wegens een grote Final Fantaxy XIV-verslaving. Japanse muziek en gebruiken staan ook op het menu. ‘Once you go Japan, you always go back!’

Karel Van Der Jeugt

Karel is een animeliefhebber. Hij schrijft dan ook de animereviews voor Nippon Zasshi.Meer doet hij dan ook niet wegens een grote Final Fantaxy XIV-verslaving. Japanse muziek en gebruiken staan ook op het menu. ‘Once you go Japan, you always go back!’

One comment

  1. Mathias schreef:

    Weer een mooie ^^
    Je schrijft die dingen echt leuk 😀

Geef een reactie