Menu

Doorreis Japan: Eiland Shikoku

Naar Japan; van West naar Oost.

Even heropfrissen waar onze geest zit in de rondreis door Japan. Een tijdje geleden stapten we met z’n allen de ferry op en lieten we het eiland Kyushu achter ons en voeren we richting het eiland Shikoku. Shikoku is het kleinste van de vier hoofdeilanden en is nog niet zo toeristisch. De reden kom je wat verder wel te weten. Tijdens de bootreis vergaapten we ons aan het slaapcomfort van de boot.

ShikokuZoals te zien op bovenstaande foto is de tijd op het eiland Shikoku nogal beperkt. Doordat het nog niet zo toeristischis, is het eiland nog  ongerept. Westerlingen zijn hier ook nog eerder een uitzondering. Het is dus zeker nog een stukje Japan dat te ontdekken valt. Er is namelijk een wandelroute die heel het eiland afgaat en je ongeveer zes à acht weken meevoert langs 88 tempels (de 88-tempelroute ).

 

Matsuyama

Eens de ferry aankomt, rijden we onmiddellijk door naar Matsuyama. Het is al goed donker eens we daar aankomen en veel valt er niet te beleven. Dus recht het bed in om de volgende ochtend gewekt te worden door een luide maar ouderwetse TUUUUUUUT.

Er rijdt in Matsuyama een elektrische tram rond die goed lijkt op de oude stoomtreintje van vroeger.

matsuyama 1

Het was ons al vlug duidelijk: dit zal mijn vervoersmiddel van het weekend worden. In Matsuyama zijn er vier lijnen. Redelijk weinig voor zo’n grote stad, maar zoals gebruikelijk moet je niet meer dan tien minuten wachten op de volgende en de vier lijnen brengen je naar alle uithoeken van de stad.

Als je alles wilt zien in Matsuyama, trek je er best twee volle dagen voor uit. Maar op een dag kan je wel het belangrijkste zien. Het kasteel dat boven de stad uittorent hoort daar zeker bij. De weg ernaar toe en het uitzicht over de stad is de klim zeker en vast waard (je kan ook lekker lui zijn en de kabelbaan nemen).

matsuyama 2

Tijdens het Sakurafestival worden er ook optochten georganiseerd in oudentieke Japanse kledij. Dus als je rond die periode daar bent, kijk er dan zeker naar uit. Het loont zeker en vast.

matsuyama 3

Een andere bezienswaardigheid op het eiland Shikoku zijn de 88 tempels van de 88-tempelroute. In Matsuyama staat er eentje die tot de indrukwekkenste behoort van de hele reeks. Als je goed zoekt, kan je achteraan op het tempelgebied een tunnel vinden die je naar een andere “verborgen” tempel voert. Tempel nr 51; De Ishite-ji-tempel, bestaat uit veel kleinere gebouwen, watervalletjes en bruggetjes. Een stukje oase in het midden van een drukke stad, mits je even alle andere mensen wegdenkt die er rondslenteren.

Japan is zoals we allemaal wel weten, heel gevoelig voor aardbevingen. Een bewijs hiervan zijn de massa’s kabels die in de lucht zweven. Toegegeven het heeft wel iets.

Matsuyama 4

De laatste bezienswaardigheid in Matsuyama is de Dogo Onsen. De bron in dit badhuis gaat tot 1000 jaar terug en de onsen zelf bestaat ongeveer 100 jaar. Bovendien heeft de onsen een afdeling uitzonderlijk voorbehouden voor de keizerlijke familie. Het is ook een uitgelegen plek voor om trouwfoto’s te maken, dus als je geluk hebt, tref je wel een pas gehuwd Japans paar aan in de Japanse trouwkledij.

Matsuyama 5

Op vijf minuten wandelen van deze onsen ligt er een gezellig parkje, de uitgelezen plaats om met locals in contact te komen. Vooral op zondag zit het hier in de zonnige periodes goed vol. Indien je wat lacht en vriendelijke gebaren doet naar de Japanners nodigen ze je vlug uit om mee te vieren.

 

Imabari

Het dagje Matsuyama zit er op en de volgende slaap plaats is Kurashiki op het einland Honshu. Vooraleer we daar overnachten maken we nog een aantal tussenstops. De weg die we volgen van Shikoku naar Honshu wordt de Shimanami highway genoemd. Dit is een weg die tot vijftien jaar geleden nog niet bestond. In die periode zijn er vijf bruggen gebouwd om de twee eilanden met elkaar te verbinden en autoverkeer mogelijk te maken.

Matsuyama 6

Starten doen we in Imabari. Hier kan je vlak bij de brug de filmpjes en informatie terug vinden over de bouw en het proces van de brugverbindingen. Bij goed weer kan je ze hier ook alle vijf zien. Dat was duidelijk niet het geval op de bovenstaande foto…

 

Onomichi

Matsuyama 7

De volgende halte is Onomichi, dit stadje ligt op het einde van de bruggen. Hier is er een tempel genaamd Senko-Ji. De tempel zelf is niet zo zeer de moeite. Het zicht dat je krijgt op de stad en de standbeelden onderweg naar de tempel daarentegen maken de tocht naar boven zeker de moeite waard.

Matsuyama 8

 

Tomo no ura

Onze laatste stop vooraleer we doorrijden naar Kurashiki op Honshu is het charmante vissersdorpje Tomo no ura.

Ook hier is er weer een tempel die je kan bezoeken, maar wat hier leuker is om te doen is om naar het kleine eilandje te varen (mits het weer het toelaat) dat voor Tomo no ura ligt. Nog wat verder of the road dan het dorpje al is.

Verder kan je er verschillende sake proeven, want er staan een heleboel kleinschalige brouwerijtjes waar je bekende en minder bekende (voor de Japanse bevolking dan) sake kan kopen.

Matsuyama 9

We sluiten af met dit opvallende wegdeksel. Blijkbaar zijn deze kleurrijke deksels over heel Japan verspreid om hun functie aan te duiden. Niet alle deksels zijn gekleurd, maar het is alvast aangenamer om naar te kijken dan die wij in ons asfalt vinden.

Matsuyama 10

Dit was Shikoku. Er valt op het eiland veel meer te beleven, maar de tijd is beperkt en Kioto, Miyajima en Tokio lonken. Dus Sayonara Shikoku en Konbanwa Honshu!

Karel Van Der Jeugt

Karel is een animeliefhebber. Hij schrijft dan ook de animereviews voor Nippon Zasshi.Meer doet hij dan ook niet wegens een grote Final Fantaxy XIV-verslaving. Japanse muziek en gebruiken staan ook op het menu. ‘Once you go Japan, you always go back!’

Karel Van Der Jeugt

Karel is een animeliefhebber. Hij schrijft dan ook de animereviews voor Nippon Zasshi.Meer doet hij dan ook niet wegens een grote Final Fantaxy XIV-verslaving. Japanse muziek en gebruiken staan ook op het menu. ‘Once you go Japan, you always go back!’

No comments

Geef een reactie