Menu

Het Japanse ‘monopolygeld’

“Het lijkt wel monopolygeld”, zei de bankbediende toen ik mijn euro’s voor yens kwam omwisselen. “En wat erop geschreven staat, is Chinees voor mij.”

Blijkbaar is zelfs voor bankbedienden het Japanse geld niet zo alomtegenwoordig. Toch is de Japanse yen de op twee na meest geruilde valuta, na de Amerikaanse dollar en de euro. Het cliché luidt ‘onbekend is onbemind’, dus is het hoog tijd om de yen eens beter te leren kennen.

Wat al belangrijk om weten is, is dat de yen zoals wij die kennen en de yen zoals de Japanners die kennen enigszins verschillend zijn. In het westen spreken we van de yen met als teken ¥, in Japan spreken ze van ‘en’ met als teken 円. Dat verschil in uitspraak heeft er waarschijnlijk mee te maken dat wanneer je in het Japans ‘duizend yen’ zegt, het een beetje klinkt alsof er een ‘j’-klank voor ‘en’ komt.

En, ja, duizend yen is een bedrag dat vaak in de mond genomen wordt, aangezien 1000 yen niet zoveel waard is. Een yen is ongeveer 0,008 euro waard en dus is 1000 yen ongeveer acht euro, niet meteen een groot bedrag dus. Miljonair zijn in Japan is dan ook niet zo spectaculair als miljonair zijn in Europa.

In Europa heb ik het liefste briefjes van 20 euro op zak, dat bedrag is voor mij niet te groot en niet te klein. Ik dacht dus ook dat ik er goed aan deed om vooral briefjes van 2000 yen mee naar Japan te nemen. Die zorgden er niet echt voor problemen, maar wel voor verbazing. Blijkbaar komen de briefjes van 2000 yen niet zo vaak voor in Japan, behalve toen in mijn portemonnee. Als je niet elke keer je betaalt een verbaasde reactie wil krijgen, kies je dus het best voor andere briefjes.

 

Japanse bankbiljetten en munten

Naast de briefjes van 2000 yen zijn er nog die van 1000, 5000 en 10 000 yen en munten van 1, 5, 10, 100 en 500 yen, elk met een eigen uiterlijk.

Op de munt van een yen staat een paulownia, een boom die vooral in Azië voorkomt. Op de munt van vijf yen staat water, rijst en een tandwiel. Op die van tien yen staan laurierbladeren en Byōdō-in, een boedhistische tempel in Uji, niet ver van Kioto. Op die van 50 yen staat een chrysant en ook op die van 100 yen staan bloesems. Als laatste is er nog de munt van 500 yen, die ook een stuk groter is dan de rest en daarop staan ook weer de paulowniaboom, bamboe en een Japanse citrusvrucht. Opvallend is dat de munten niet samen met de waarde in grootte toenemen.

De Japanse muntstukken op een rij.

Het briefje van 1000 yen is blauw van kleur. Op de voorzijde van een briefje staat Noguchi Hideyo, een Japanse bacteriologist die onder andere onderzoek deed naar de effecten van syfilis. Op de weerszijde staat een afbeelding van de Fuji en het nabijgelegen Motosu-meer en kersenbloesems.


Een briefje van 1000 yen.Een briefje van 1000 yen.

Op de voorzijde van een briefje van 2000 yen staat Shurei-mon, een poort op het zuidelijke eiland Okinawa. Op de weerszijde staat Murasaki Shikibu, een Japanse schrijfster en hofdame tijdens de Heian-periode. Op het briefje staat ook een scene van haar bekendste roman ‘Het verhaal van prins Genji’. Het briefje heeft een groene kleur.

Een briefje van 2000 yen. Een briefje van 2000 yen.

Het briefje van 5000 yen is paars en heeft op de voorzijde een portret van Higuchi Ichiyō, ook een Japanse schrijfster, deze keer tijdens de Meiji-periode. Op de weerszijde van het briefje staat een schilderij van de Japanse schilder Ogata Kōrin.

Een briefje van 5000 yen.Een briefje van 5000 yen.

Het bankbiljet met de hoogste waarde is dat van 10 000 yen. Het briefje heeft een bruine kleur en toont Fukuzawa Yukichi op de voorzijde, ook weer een schrijver uit de Meiji-periode. Hij richtte ook de eerste dagelijkse nationale krant op. Op de weerszijde staat een afbeelding van het feniksbeeld van Byōdō-in, dezelfde tempel die op de munt van tien yen staat.

Een briefje van 10000 yen. Een briefje van 10000 yen.

De briefjes hebben dan misschien wel kleuren, maar op het eerste zicht zien ze er allemaal wel wat gelijkaardig uit. Ze verschillen amper in afmetingen (ze zijn even breed, maar verschillen elk vier millimeter in lengte ten opzichte van elkaar) en zien er in plaats van groen, blauw, paars of bruin toch vooral grijs uit. In vergelijking hebben de eurobiljetten met hun fellere kleuren veel meer weg van monopolygeld.

Rutger Gaumann

Rutger is gefascineerd door talen, vreemde culturen en internationale politiek. Hij is geboeid door Japan in al zijn vormen: geschiedenis, anime, manga, gekke uitvindingen en actualiteit.

Rutger Gaumann

Rutger is gefascineerd door talen, vreemde culturen en internationale politiek. Hij is geboeid door Japan in al zijn vormen: geschiedenis, anime, manga, gekke uitvindingen en actualiteit.

No comments

Geef een reactie