Warning: A non-numeric value encountered in /home/backae24/domains/nippon-zasshi.be/public_html/wp-content/plugins/eu-cookie-law/class-frontend.php on line 106
Menu

De Kersenbloesems zijn er weer

Het moment waarop vele Japanners (en toeristen) hebben gewacht is eindelijk daar: de kersenbloesems staan in bloei. Japanners verzamelen onder de naam hanami in deze tijd van het jaar onder kersenbloesems en dat al meer dan duizend jaar lang.

Japan en kersenbloesems gaan hand in hand. Je kan geen toeristische gids over Japan open doen zonder er een foto van de Japanse kersenbloesem of sakura in tegen te komen. Tijdens de bloeiperiode komen Japanners samen voor hanami, het bekijken van de kersenbloesems. Ze nemen dan drank en eten mee naar de parken en houden onder de bloesems feestjes met vrienden en familie.

Japanners komen samen onder de kersenbloesems bij het Himeji-kasteel.

Het ontstaan van de hanami-bijeenkomsten dateert van uit de Nara-periode (710-794). Toen was de ume, de Japanse abrikoos, nog de favoriete bloesem. Vanaf de Heian-periode (194-1185) werden ook de kersenbloesems meer geliefd, vooral bij Japanse aristocraten. Zij verzamelden zich ook onder de bloesems, maar hielden eerder elegante bijeenkomsten in vergelijking met de bijeenkomsten vandaag. De hanami-feestjes zoals we die vandaag kennen dateren van de zestiende eeuw, toen het gebruik ook onder de gewone Japanners ingeburgerd raakte.

Japanse vrouwen houden een hanami-bijeenkomst bij het Edo-paleis.

De bloeiperiode van de kersenboom is afhankelijk van de regio. Op het zuidelijke Japanse eiland Okinawa zijn ze al beginnen bloeien in februari en op het noordelijke eiland Hokkaido zullen de bomen pas in mei in bloei staan. Op het centrale eiland Honshu, waar ook Tokio en Kioto zich bevinden, staan de kersenbomen eind maart tot begin april in bloei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het de drukste periode is voor het Japanse toerisme.

Kersenbloesemvoorspelling

 

Rutger Gaumann

Rutger is gefascineerd door talen, vreemde culturen en internationale politiek. Hij is geboeid door Japan in al zijn vormen: geschiedenis, anime, manga, gekke uitvindingen en actualiteit.

Rutger Gaumann

Rutger is gefascineerd door talen, vreemde culturen en internationale politiek. Hij is geboeid door Japan in al zijn vormen: geschiedenis, anime, manga, gekke uitvindingen en actualiteit.

One comment

  1. Helena VDD schreef:

    Hanami in Hasselt was super! Volgende keer in Japan hopelijk! ^^

Geef een reactie